D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir? (2024)

D vitamini eksikliği ülkemizde azımsanmayacak kadar yaygın görülen bir durumdur. D vitamini eksikliğine bağlı sorunların önüne geçmek için toplumun D vitamini konusunda bilinçli olması gerekir. Sağlıklı beslenmek ve yeterince güneş ışığı almak, D vitamini eksikliğini önlemede oldukça önemlidir.

D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir? (1)

İçindekiler

D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir? D Vitamini Nedir? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? D Vitamini Eksikliği Neden Olur? D Vitamini Eksikliği Teşhisi Nasıl Konulur? D Vitamini Eksikliği ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir? D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıldır?

D Vitamini Nedir?

D vitamini, yağda çözünebilen vitaminler arasında yer alır. D vitamini dışarıdan besinlerle alınabileceği gibi vücutta da üretilebilir.

D vitaminin vücutta

  • Kemik ve diş sağlığını koruma
  • Hücre bölünmesi, farklılaşması
  • Glukoz metabolizması
  • Bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenleme gibi pek çok alanda etki gösterir.

D vitamini bir vitamin olmasına rağmen hormon gibi etki gösterir. Vücuttaki pek çok hücrede D vitamini reseptörleri vardır ve D vitamini bu reseptörlere bağlanarak hücre içerisindeki görevlerini yerine getirir.

D vitaminiyle ilgili çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalar ışığında D vitaminin vücutta pek çok alanda yarar sağlayabileceği gösterilmiştir. Örnek olarak:

  • Yüksek doz D vitamini kemik erimesini önlemeye yardımcı olur. Böylece özellikle yaşlılarda düşme ve düşmeye bağlı kırık gibi sorunların önüne geçilebilir.
  • Vitamin D hem alt hem de üst ekstremitelerde (uzuvlarda) fiziksel gücün artmasına katkıda bulunur.
  • Günlük 1.100 IU D vitamini almanın kanser gelişimini önleyebileceğini gösteren bir çalışma mevcuttur.
  • D vitamini depresyonun klinik semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Bir çalışmada bebeklerde D vitamini alımının tip 1 diyabet riskini düşürdüğünü gösterilmiştir.

D vitamini vücutta kolesterol adı verilen öncü molekülden sentezlenir. Vitaminin üretilebilmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Güneş ışığı alan deri hücreleri D vitaminini üretir. Üretilen bu molekülün daha aktif formuna dönüşmesi için böbrek ve karaciğerde çeşitli aşamalardan geçmesi gerekir. Bu aşamalar sonucu aktif hale gelen D vitamini, vücutta etkisini göstermeye başlayabilir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği çocuklarda rikets adı verilen hastalığa neden olur.

D vitamini eksikliğininin en sık görülen semptomları şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Kemik ağrısı
  • Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı veya krampı
  • Depresyon gibi duygu durum bozuklugu

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamininin yeterince alınmaması eksikliğe neden olur. Eksikliğe neden olan durumlar 3 temel gruba ayrılabilir:

  • Diyetle birlikte yeterince D vitamini almamak
  • D vitamini emiliminde ve metabolizmasında bozukluk
  • Yeterince güneşe çıkmamak

D vitaminini eksikliğine yol açan temel durumlar göz önüne alındığında bazı grupların eksiklik açısından risk altında olduğu görülür. Bu gruplar:

  • İleri Yaştaki Kişiler:İnsanlarda yaşlanmayla birlikte D vitamini üretebilme kapasitesi azalır. Yine bu kişilerin dışarı daha az çıkması, daha az güneş ışığı alması da eksiklik açısından risk oluşturur. Yaşlı kişilerde D vitamini eksikliği kemik sağlığını olumsuz etkileyerek kalça kırığı gibi sorunlara yol açabilir.
  • Yeterince Güneşe Çıkmayanlar:Çok fazla dışarı çıkmayı tercih etmeyen veya belirli nedenlerden ötürü dışarı çıkamayan hastalarda D vitamini eksikliği riski daha yüksektir. Yine deri hücrelerinin yeterince güneş ışığı almasını engelleyen kıyafetler de eksiklik açısından bir risktir.
  • Ten Rengi Koyu Olanlar:Deriye rengini veren pigment melanin olarak adlandırılır. Koyu tenli kişilerin deri hücrelerinde melanin miktarı daha fazladır. Hücrelerdeki melanin miktarı arttıkça hücrelerin D vitamini üretme kapasitesi azalır. Dolayısıyla koyu tenli kişilerde eksiklik görülme ihtimali daha fazladır.
  • Bağırsak Hastalığı Olanlar:Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, kistik fibrozis, çölyak hastalığı gibi sindirim işlevlerini etkileyen rahatsızlıklarda; D vitamini emiliminde sorun oluşabilir.
  • Anne Sütüyle Beslenen Bebekler:Anne sütünde bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda D vitamini bulunmaz. Bu nedenle bebeklerin pediatri hekiminizin bilgisi ve önerisi dahilinde eksiklikten korunması adına D vitamini takviyesi alması, uygun koşullarda güneşe çıkarılması faydalı olabilir.
  • Obez Kişiler:Obezite sorunu yaşayan kişilerde, Vücuttaki yağ dokusu D vitamini kendine bağlayarak kana geçmesini engeller. Kandaki D vitamini seviyesinin düşük kalması eksiklik belirtilerine neden olur.
  • D Vitamini Metabolizmasını Etkileyen İlaç Kullananlar:Bazı kolesterol ilaçları, antiepileptikler, AIDS tedavisinde kullanılan ajanlar, antifungal ilaçlar ve glukokortikoidler gibi ilaçlar; D vitamini metabolizmasını bozabilir. Dolayısıyla bu ilaçları kullanan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir.

Gebe veya emziren kadınlarda D vitamini ihtiyacını arttığından dolayı bu kişilerin eksiklik konusunda dikkatli olmaları gerekir.

D Vitamini Eksikliği Teşhisi Nasıl Konulur?

D vitamini eksikliği tanısı için kan tahlili yapılır. Laboratuvarda, kandaki serum hidroksi-25 D vitamini düzeyi ölçülür. Ölçülen bu değerin 12 ng/ml seviyesinin altında olması D vitamini eksikliği kabul edilir. Sağlıklı kişilerde D vitamini değerinin 20 ng/ml’nin üzerinde olması gerekir.

D Vitamini Eksikliği ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

D vitamini eksikliğinde vücutta farklı rahatsızlıklara, farklı problemlere neden olabilir. D vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek durumlar:

Raşitizm (Rikets):

Rikets çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kemikte büyümeyi sağlayan kıkırdak dokusunun mineralizasyonunda yani sertleşerek kemik haline gelmesinde sorun vardır. Rikets hastalığında çocukta görülebilecek belirtiler:

  • Kol, bacak, omurga ve pelvis kemiklerinde ağrı, hassasiyet
  • Büyüme duraklama, kısa boy
  • Kas krampları
  • Minde tabakasında delik, geç diş çıkarma, apse gibi diş deformiteleri
  • Eğri omurga, çıkıntılı göğüs kemiği, çarpık bacak (O bacak) gibi kemik deformiteleri şeklinde sayılabilir.

Osteomalazi

Osteomalazi de tıpkı rikets gibi kemikte mineralizasyon bozukluğunun görüldüğü bir hastalıktır. Bir yetişkin hastalığı olan osteomalazide başta kalça bölgesinde olmak üzere vücut geneline yayılmış ağrı görülür.

Sık Enfeksiyon Geçirme

D vitamini bağışıklık sistemi fonksiyonlarında düzenleyici bir rol üstlenir. D vitamini eksikliğinde özellikle viral enfeksiyonların şiddetinde artış görülebilir. Bunun yanı sıra eksikliği tekrarlayan enfeksiyonlara da neden olabilir.

Saç Dökülmesi

Diğer vitamin ve mineral eksikliklerinde olduğu gibi D vitamini eksikliğinde de saç dökülmesi problemi görülebilir.

D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıldır?

D vitamini eksikliği çok ağır değilse vitamin takviyeleri ve diyetle alınan D vitaminin artırılması tedavi için yeterli olur. Bunun için hekimleriniz tarafından aksi belirtilmediği sürece D vitamininden zengin karaciğer eti, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinler tüketilebilir.

Günlük alınması gereken D vitamini miktarı yaşa göre değişiklik gösterir. Günlük önerilen D vitamini alımı

  • 0-1 yaş arası bebeklerde 400 IU
  • 1-70 yaş arasındaki çocuk ve yetişkinlerde 600 IU
  • 70 yaş üzeri kişilerde ve emziren kadınlarda 800 IU şeklindedir

IU, “International Unit” biriminin kısaltmasıdır. Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse bir yumurta tüketildiğinde 44 IU D vitamini alınmış olur.

Çocuklarda D vitamini eksikliği tanısı konulduğunda ise medikal tedaviye başlamak gerekir. Çocuklar büyüme döneminde olduğundan eksiklikten daha fazla zarar görebilirler. Tedavide genellikle D vitamini ampulleri kullanılır. Çocuğun kaç ampul kullanacağı, ampulden günde kaç damla kullanması gerektiği doktor tarafından belirlenir.

Ülkemiz Sağlık Bakanlığınca, bebeklerde ve gebelerde D vitamini eksikliğini önlemek için ücretsiz D vitamini destek programları yürütülmektedir.

D vitamini eksikliği ciddi sorunlara neden olabilir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli aralıklarla D vitamini düzeylerine baktırmaları bu durumun erken tespiti açısından fayda sağlar.

Son güncellenme tarihi: 15 Aralık 2021

Yayınlanma tarihi: 14 Aralık 2021

D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir? (2024)

References

Top Articles
The Best Picnic Salad from Every State
Ross Mathews Lost 60 Pounds By Stepping Away from Diet Culture: “Nothing’s Off-Limits”
サリスF70プッシュへのプッシュフルエクステンションヘビーデューティドロワーランナー
Suppression du CESE et du HCCT au Sénégal : L'Assemblée nationale vote contre la suppression de ces deux institutions - BBC News Afrique
Petco Westerly Ri
Vacature Ergotherapeut voor de opname- en behandelafdeling Psychosenzorg Brugge; Vzw gezondheidszorg bermhertigheid jesu
Ups Open Today Near Me
Pooch Parlor Covington Tn
Uscis Fort Myers 3850 Colonial Blvd
Hillsborough County Florida Recorder Of Deeds
Leo 2023 Showtimes Near Amc Merchants Crossing 16
Quest Diagnostics Bradenton Blake - Employer Drug Testing Not Offered
Syoss Oleo Intense - 5-10 Cool Bruin - Permanente Haarverf - Haarkleuring - 1 stuk | bol
Rancho Medanos Schedule
When modern Eurasia was born: Genetics yield clues to origins of Eurasians
Cvs Newr.me
The Perfect Couple Episode 5 Cast & Characters - Eve Hewson, Nicole Kidman & More (Photos)
Best 2 Player Tycoons To Play With Friends in Roblox
Orlando Magic Account Manager
Wharton Funeral Home Wharton Tx
Kitchen Song Singer Violet Crossword
2022 NFL Predictions
Drug Stores Open 24Hrs Near Me
Sunset On November 5 2023
Unit 9 Exam Joshua'S Law - dawson
Lux Nails Columbia Mo
Fototour verlassener Fliegerhorst Schönwald [Lost Place Brandenburg]
Super Restore Vs Prayer Potion
How To Create A Top Uber Boss Killer In POE 3.25 League?
No Compromise in Maneuverability and Effectiveness
Riverry Studio
Proto Ultima Exoplating
Josh Bailey Lpsg
Nycda Login
Bbc Weather In Mallorca
Latest News & Breaking News Coverage | Flipboard
Jennifer Brabson Cleek
Carabao Cup Wiki
Mtb Com Online
Ten Conservative Principles
Ups First And Nees
Botw Royal Guard
Luciipurrrr_
La Monja 2 Pelicula Completa Tokyvideo
100.2华氏度是多少摄氏度
Netspar on LinkedIn: Netspar is pleased to announce the next Netspar Pension Day, which will…
Circle K Wikipedia
University Of Oregon Id
Dean Dome Seating Chart With Rows And Seat Numbers
Ideological variation in preferred content and source credibility on Reddit during the COVID-19 pandemic
Rs3 Master Hidey Holes
Truck Trader Pennsylvania
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5333

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.